BİR KİTAP/ RUH VE BEDEN- LOİC WACQUANT

Loic WACQUANT- Ruh ve Beden/ Kitap Kapağı

Bugün sizlere çok önceden almış olduğum - kütüphanemde okuyacak o kadar çok kitap var ki-  fakat bu yaz okumaya fırsat bulduğum bir etnografik araştırma kitabı olan Loic Wacquant'ın Ruh ve Beden- Acemi Bir Boksörün Defterleri hakkında öznel yorumumu da katarak kısa bir bilgi vereceğim. Kitap öncelikle Nazlı Ökten'in çevirisiyle Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi'nden çıkma. Bende birinci baskısı yani 2012 yılındaki baskısı mevcut. Kitaplarda ilk baskılar her zaman değerlidir bana göre. Konumuza dönecek olursak kitabın isminden yola çıkarak Fransız yazarın(Fransız olduğunu kitapta çokça belirtiyor) "ruh" olarak bahsettiği Amerikalı siyahi gettoların boks mesleğine duydukları bağ, "beden" ise bu bağla her ne olursa olsun ortaya koydukları şeyi kastediyor. "Acemi bir boksör" olarak bahsettiği ise bizzat saha araştırmasını bir boksör olarak kendisinin gerçekleştirdiğidir. Hal böyle olunca "Beyaz bir Fransız"ın  "Siyah Boksör"lerle kurduğu bağ ve boksu öğrenme süreci kitapta bir hayli değişik ve merak uyandırıcı şekilde geçiyor. Kitap aynı zamanda bana boksörlerin ve bu işin antrenörlerin nasıl bir hayat yaşadıklarını ve vuruşlar, duruşlar hakkında öğrenilmesi gereken temel kuralları öğretti. Kitabın sonunda kendime boks zor bir spormuş/meslekmiş dedim. 
Wacquant saha araştırmasını 3 yıl boyunca yapıyor, bu süre boyunca acemilerle aynı zamanda profesyonel boksörlerle maç yapıyor. Düzenli olarak boks kulübüne gidiyor ve bu süre sonunda kulübün sahibiyle ve arkadaşlarıyla aralarında duygusal bir bağ oluşuyor, zaten kitabı da kulübün yöneticisi olan DeeDee Armour'ın anısına hediye etmiş.  Yazar, sonunda bir saha araştırmasından öte kulübün içindeymiş hissine kapılıyor. Maçlara çıkmadan önce heyecanlanıyor, antrenörünün dediği hareketlere çalışıp ve bir boksör nasıl bir hayat sürüyorsa o hayatı yaşıyor. Kitapta kendi yazdıklarından çok saha notlarına o anki kaydettiği konuşmalara da sıkça yer veriyor. Bir de o dönemde çektiği fotoğraflar da kitapta yer bulmaktadır. Zaten en başta da gördüğünüz gibi kitap kapağını bizzat Loic Wacquant'ın fotoğrafı süslemekte. 
Kitap hakkında son cümleme gelecek olursak belli bir bölgede yaşayan insanların topluma karşı kayıtsız kalamayıp topluma göre şekillendiğini ve Wacquant'ın da bunun en iyi örneğini bu kitapta California'da bir gettoda yaşayan hayata tutunmak için boksu seçen siyahilerde göstermiştir. Farklı bir bakış açısı kazanmak istiyorsanız tavsiye edebileceğim kitaplar arasında. İyi düşünmeler, iyi okumalar.
                                                                                                                 Büşra ÖNDAR 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

29 EKİM'E ÖZEL / ATATÜRK ÇİÇEĞİ (POİNSETTİA)

EN İYİ MASKARA OLABİLİRSİN: THE BALM MAD LASH BLACK MASCARA

TIRNAK BAKIMININ EN GÜZEL PARÇALARI: FLORMAR NAİL CARE SERİSİ