BİR KİTAP/ CASUS- PAULO COELHO


Casus- Paulo Coelho/ Kitap Kapağı
Tek günde okuduğum kitap...Akıcılığı, konusu, hikayesi, olay örgüsü her şeyiyle bir günde okumama yetti. Kitaplığımda en özel yerde yer alacak kitaplardan oldu. Paulo Coelho'nun ne kadar iyi bir yazar olduğunu duysam da ilk açılışımı bu kitabıyla yaptım ve kendimce kanıtlamış oldum. Kitap, gerçek olaylara dayanmakta ve bu da en başta beni romana bağlamaya yetti. Ana karakter Mata Hari... Senelerce bu takma ismi kullanmış bir vücut sanatçısı... Vücut sanatçısı diyorum çünkü vücudunu 19. yüzyılın sonlarında dans ederek sanatsal bir şekilde sergilemiş. Mata Hari Hollanda'da doğan hayatını Endonezya'dan tutun birçok ülkede yaşamış ve son olarak Fransa'da hayatı son bulmuş üstelik şimdilerde genç diyebileceğimiz yaşlarda 40'larında... Ölüm şekli kitabın ilk bölümünde anlatmış yazar, infaz ediliyor askerler tarafından. Bu şekilde başlıyor ve sonraki sayfalarda ölümüne kadarki hayatını Mata Hari kendi ağzıyla anlatıyor: Aşkı arayan ama inanmayan, dönemin kadınlardan farklı olarak özgürlüğünün ve sanatının peşinde, bu yüzden de yalan söylemek isteyen ve hatalarıyla en sonda casuslukla idam edilen dansı ve güzelliğiyle meşhur Mata Hari. Hayallerini süsleyen Paris'ten bir türlü kopamamış, sonunda kendisini içine çekmiş bu şehirde geçiyor genellikle roman.
Roman o kadar iyi yazılmış ki Sanayi Devrimi'nin etkilerini, dönemin Avrupası'nı bizzat yaşıyormuş gibi hissettim. Kitaptan bir alıntı yapmam gerekirse; "...bu esnada o da ülkenin içinde bulunduğu Belle Epoque denen altın çağdan bahsetmeye başladı. Sanayinin üretimi üçe katlanmıştı, tarımda on adamın işini tek başına yapan makineler kullanıyordu, mağazalar tıklım tıklımdı..." (sayfa 76) şeklinde bu tip dönemin Avrupa'sı hatta dünyası hakkında çok güzel bilgiler çıktı karşıma, aynı zamanda çok ilginç bilgiler ve güzel hikayeler. Bunlardan bahsetmeyeceğim kitabın heyecanı kalsın istiyorum, benim çok hoşuma gitti eminim sizin de hoşunuza gidecektir.
Son olarak Mata Hari'nin ne kadar da bir kadın olarak hayat girdabında kaldığını kitaptaki şu sözlerden anlıyoruz: " Doğal mı davranacaktım? Kim olduğumu doğru düzgün bilmiyorken nasıl doğal davranabilirdim ki? Avrupa'yı yakıp yıkan dansçı mıydım? Doğu Hint Adaları'nda aşağılanan ev hanımı mı? Güçlü erkeklerin sevgilisi miydim? Kısa bir süre önce yere göğe sığdıramayan basının şimdi "avam sanatçı" diye nitelediği kadın mı?..." İyi okumalar, iyi düşünmeler.
                                                                                                             Büşra Öndar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

29 EKİM'E ÖZEL / ATATÜRK ÇİÇEĞİ (POİNSETTİA)

EN İYİ MASKARA OLABİLİRSİN: THE BALM MAD LASH BLACK MASCARA

TIRNAK BAKIMININ EN GÜZEL PARÇALARI: FLORMAR NAİL CARE SERİSİ